tisdag 5 november 2019

Boken Compassion Effekten

Några ord om och från

Compassion Effekten – att utveckla självtillit och inre trygghet

Av Christina Andersson

Jag fick ett boktips av en granne som är intresserad av personlig utveckling. Hon hade varit på något föredrag med författaren Christina Anderson. Hon verkade gilla boken så jag lånade den på biblioteket. Hon tipsade förövrigt även om en annan bok, Klimatsmart.

Jag har nu läst ungefär halva boken och jag måste säga att jag gillar den! Den känns väldigt omtänksam och ger många bra tips vad gäller det "psykiska". Till exempel när vi är oroliga eller ältar saker som vi ser som problem. Tips för hur man ska hantera stress och vårt känsloliv som ibland går i berg och dalbana. Ett för mig nytt introduceras, självmedkänsla.

För att du lättare ska få en känsla har jag skrivit av några avsnitt nedan.

Christina Andersson, Compassion Effekten – att utveckla självtillit och inre trygghet
Framsida:
Compassion Effekten – att utveckla självtillit och inre trygghet
Compassion Effekten – att utveckla självtillit och inre trygghet

Baksidan

-------------------- Några väl utvalda utdrag från boken --------------------


//s40 //

”För att skapa ett liv där vi mår bra så behöver vi välja att fokusera på saker som gör oss gott och sådant som vi är tacksamma över. Men för att uppnå en god livskvalitet och lycka behöver vi ha en strategi för hur vi tar hand om oss själva och andra i det som orsakar lidande.”

//Längre ner samma sida, s40 //

”Vi människor vill inte må dåligt, och därför brukar vi ganska snabbt komma på saker som gör att lidandet minskar – i alla fall på kort sikt. Men sådant vi håller på med för att hantera obekväma stunder och smärtsamma inre tillstånd på kort sikt kan göra att vi inte mår så bra på lång sikt. Det är balansen mellan kort- och långsiktiga strategier som skapar välmående.”


//s41 //

”Att lägga märke till vad vi ältar eller grubblar på och tillåta oss att tycka att det är viktigt kan ta bort den värsta ångesten kring det och göra så att tankarna slutar snurra. Att inom sig tänka: >>Det är okej, nu tänkte jag på det<< och sedan med mjukhet fortsätta med det man höll på med och inte gå in i >>varför<<, för då blir an uppslukad av sina egna tankar efter det inte alltid //s42 // finns något svar på varför.”

//hoppar några meningar och fortsätter på samma sida, s42 //

”Men vi ältar av en verklig anledning. Eftersom det är något vi är rädda för går hjärnan in i problemlösningsläge. Prova att tänka igenom varför du oroar dig genom att fråga dig själv vad du är rädd för. Vad får inte hända? För det är oftast det vi försöker hålla ifrån oss genom ältandet.”

//Längre ner samma sida, s42 //

”Ältandet är ett sätt att komma undan oron för att bli sjuk och hindras göra saker man tidigare gjort. Låt det som finns bakom ältandet få vara viktigt och sök efter det, för det är den vägen du behöver gå för att kunna sluta älta.”


//s43 //

”Vi flyr obehagskänslor genom att distrahera oss och undvika det obehagliga.”

//lite längre ner samma sida, s43 //

”Vissa av oss ältar saker hur mycket som helst, andra väljer distraktionsstilen vilket innebär att vi fyller tillvaron med mängder av annat för att undvika att tänka på svårigheterna. Forskning har visat att det på kort sikt kan vara bra att använda sig av distraktion för att komma ur ett nedstämt mentalt tillstånd (Nolen-Hoeksema m.fl., 2008). Att fokusera på något annat gör att vi inte fastnar i ältande och förstärker de hjärnbanorna. Men på lång sikt kan ständig distraktion leda till sämre livskvalitet.”


//s44 //

”Det är svårt att göra livsstilsförändringar, och vi behöver ha compassion för oss själva och andra.”


//s46 //

”När vi vill genomföra förändringar i livet så behövs självmedkänsla för att våga försöka igen om vi misslyckats, för det är inte säkert att allt går som man önskar första gången. Vanligtvis söker man efter mer självkontroll och viljestyrka för att klara av de jobbiga känslorna som kan komma när man försöker ändra på något i sitt liv. Även prokrastinering, att skjuta upp saker, är ett sätt att hantera svåra känslor genom att inte att göra det som väcker känslorna. Att kunna ta sig igenom svåra situationer krävs en viss grad av stresstolerans. Det beror på att varje förändring kommer att medföra vissa obehagskänslor och vi behöver ta oss igenom obehaget och låta vårt belöningssystem haka på våra nya mål och inte fastna i kortsiktighet och ge upp när det blir jobbigt. Därför innehåller compassiontillståndet komponenten >>stresstolerans<<, vilket behövs för att möta svårigheter eller genomföra förändringar och bryta negativa vanor.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar