söndag 19 maj 2013

Boken Byggnadsmaterial


Den här boken har jag inte läst färdigt och har därför inget omdöme att ge den.


Byggnadsmaterial av Per Gunnar Burström
Byggnadsmaterial av Per Gunnar Burström



Byggnadsmaterial – Uppbyggnad, tillverkning och egenskaper
Av Per Gunnar Burström
// s 6 //
Vitruvius, romersk arkitekt och ingenjör verksam för drygt 2000 år sedan, författade ”Tio böcker om arkitektur”. I ett kapitel om ”arkitekturens avdelningar” beskrivs hur allt måste byggas med hänsyn tagen till hållbarhet, ändamålsenlighet och skönhet (firmitas, commoditas och venustas). ”Hållbarhet uppnås när byggnaden står på fast grund och består av klokt valda material”.



Ikea älskar Ryssland, kort bokrecension

IKEA älskar Ryssland: en berättelse om ledarskap, passion och envishet

Författare: Lennart Dahlgren (bl.a. ordförande i Fastighetsbolaget Ruric)

Jag tycker detta var en bra och intressant bok. Jag läste färdigt boken vilket är ett gott betyg!


Ikea älskar Ryssland, av Lennart Dahlgren
Ikea älskar Ryssland, av Lennart Dahlgren



IKEA älskar Ryssland – en berättelse om ledarskap, passion och envishet
av Lennart Dahlgren

Nedan ett utdrag ur boken
//s 20 //
”Ju jävligare, desto bättre
Ett utmärkande drag i IKEA-kulturen är att aldrig vara riktigt nöjd. Det finns ingenting som inte går att förbättra. Företaget drivs framåt //s21 // genom viljan att alltid sträva efter att förbättra och utveckla allting. Inom detta område är Ingvar själv den oöverträffade läromästaren – han ser möjligheter i alla situationer, stora som små, och uttrycker det med sina numera klassiska ord: ”Det mesta är ännu ogjort – underbara framtid.” Denna inställning leder till att man inom företaget söker och ser möjligheter i stället för problem.
Ju svårare situation du har hamnat i, desto större kreativitet måste du använda för att förändra din situation och desto större möjligheter har du att hitta bra lösningar.
Vem vet om det överhuvudtaget hade funnits ett IKEA i dag om inte de svenska möbelhandlarna hade tvingat de svenska leverantörerna att bojkotta företaget. Detta medförde att Ingvar fick söka upp nya inköpsmarknader. Därigenom kunde han erbjuda ännu lägre priser till kunderna. Motgång efter motgång har bara stärkt IKEA.
Detta sätt att tänka och handla är någonting enastående och i grund och botten enkelt. Det skapar ett lugn när man hamnar i svårigheter. Att se möjligheter i svårigheter har varit ett ledmotiv i mitt eget liv. Jag vet inte hur ofta Ingvars ord har ringt i mina öron under Rysslandstiden. ”Ju jävligare det är, desto bättre är det för oss. Om det vore enkelt vore ju alla där.”




Boken: Bli en VINNARSKALLE av Olof Röhlander



Bli en VINNARSKALLE – Handbok i mental träning
Av Olof Röhlander (årets talare 2011, Talarforum)

Eftersom jag läste igenom hela boken blir det således ett gott betyg. Inte det bästa jag läst, men helt klart läsvärt. Jag har svårt att sammanfatta boken så för att hjälpa till har jag har samlat några utmärkta utdrag från boken nedan:


Läsvärd bok av Olof Röhlander - Bli en VINNARSKALLE - Handbok i mental träning.
Läsvärd bok av Olof Röhlander - Bli en VINNARSKALLE - Handbok i mental träning.

//s 114 //
”Det finns över 10 000 professionella talare i Sverige. De flesta av dessa har hemsidor och det finns många talarförmedlingar som hänvisar till dem. Jag märkte att det inte tillförde mig något positivt att gå in där och läsa om hur bra alla andra var. Detsamma gällde att gå och lyssna på kollegors föredrag. Jag valde därför hösten 2009 att köra mitt eget race istället, att tänka att framrutan ska vara större än både backspegel och sidospeglar.”
//s 115 //
Alternativ 4 – Gör det till ett måste. Gör som härföraren Hernán Cortés när han landsteg i Mexico år 1519 och ”bränn skeppen bakom dig” (i verkligheten sänkte han dem) så att det bara finns en väg och det är framåt. Tvivel kan försvinna om det inte finns någon plan B, inga alternativ, ingen väg ut.”

//s 119 //
”NÄR DU FÅTT ETT MINDRE LYCKAT RESULTAT
Den 10 maj år 2011 gjorde någon ett misstag. En bortglömd våtdammsugare i reaktor två i Ringhals gjorde att trycket ökade, vilket i sin tur ledde till att våtdammsugaren började brinna. Kärnkraftsbolaget förlorade i och med detta, enligt uppgifter till TT, inkomster på hela 1,8 miljarder kronor.”
//Egen kommentar:
// (saneringsarbete tog sju månader).Våtdammsugaren glömdes kvar trots alla checklistor. När trycket ökade så kortslöts våtdammsugaren och en brand uppstod. Incidenten uppstod samtidigt som täthetsprovning av reaktorinneslutningen genomfördes.. kostsamt för Vattenfall som ägde ca 70 % och EON resten  //

//s 121 //
”Allt började med ett misslyckat experiment. Spencer Silver på företaget MP försökte uppfinna det starkaste limmet som någonsin funnits. Resultatet? Det sämsta limmet genom tiderna. Spencer Silver körde fast och visste inte hur han skulle för att för att komma vidare. Hans kollega Arthur Fry kunde dock hitta användningsområden för just ett sådant lim, och ur det skapades post-it-lappen. Det som verkade vara ett fiasko visade sig vara en mästerlig uppfinning.”
//samma sida i en grålaminerad ruta står följande//
”De enda misstag du egentligen lider av är de som inte lär dig något.”
//Företaget heter enlig Wiki 3M. Det tog ett antal år innan Art Fry, hans kollega hittade ett bättre användningsområde //

//s 128 //
”Alternativ 4 – Skapa en bra miljö. Världens kanske mest berömda hotell heter Chelsea Hotel och ligger på 23: gatan på Manhattan i New York. Så många låtar som skapats där, så många dikter, böcker, tavlor. Alla samlades där under lång tid, just för att den kreativa miljön och de människor som fanns där. Vilket är ditt Chelsea Hotel? Ju mer du kör fast, desto viktigare blir omgivningen.”
//lite längre ner samma sida//
”Om vi nu ska ha en tråkig konferens (det är förvisso en inställningsfråga, men bortse från det) i Malmö så underlättar det om konferensen är på våning 54 i Turning Torso istället för i en trist konferenslokal på jobbet. Vi blir gladare, vi blir mer kreativa, vi hittar lösningar, allt beroende på att vi är i en miljö som är inspirerande och speciell. Jag har till exempel skrivit en hel del av mina veckobrev och även en del av den här boken i en grön fåtölj på Scandic Anglais i Stockholm. Dels för att det ger mig flow men också för att jag gillar hotell, det är en miljö som passar mig när jag ska jobba.”
 









tisdag 7 maj 2013

Benjamin Franklin Självbiografi

Jag har just läst en bok jag kan rekommendera. Benjamin Franklins självbiografi. Denna upplag är tryckt 1964. (Han levde mellan 1706-1790)


Redan som liten pojke blev Benjamin Franklin (en av grundarna till USA:s självständighetsförklaring, United States Declaration of Independence) förtjust att läsa böcker. Alla småslantar som Benjamin fick användes i princip alltid till att köpa böcker. //källa s32 i boken om självbiografi, svensk översättning) //.  Vid en ålder av tolv år gammal skrev han under ett lärlingskontrakt för att bli boktryckare. Detta gav honom tillgång till bättre böcker och detta utnyttjade Benjamin genom att låna böcker som lånats på kvällen och ibland satt uppe större delen av natten för att hinna läsa boken innan den behövdes återlämnas på morgonen efter så att ingen märkte det. Genom böckerna lärde sig

Så Benjamin Franklin hamnade tidigt i boktryckarbranschen (hos sin bror).  Vad som utmärker boken är den oerhörda klokhet som Benjamin besatt redan vid ung ålder. Man får följa hur Benjamin utvecklas och blir duktig på att hantera människor, hur Benjamin till en början använde en den s.k. sokratiska metoden för att diskutera, ställa frågor osv..
Min stora behållning är att läsa om hur livet var på 1700-talet, och det känns konstigt att läsa om men man som ter sig så lärd och bildad trots att utbudet såklart var betydligt sämre. Jag finner att jag har mycket att lära av Franklin. Det finns kloka, tänkvärda små pärlor att samla i filosofins tecken i den här boken. Väl värd att läsa. Det är inte ofta jag läser en hel bok, men i denna läste jag allt som var skrivet av Benjamin Franklin. Det finns också lite andra brev och förord i den här boken som kanske inte innehåller det jag söker.

Biografin berättar om Franklins tjänster för sina medborgare och hur staden (Philadelphia) och provinsen (Pennsylvania) utvecklas och tar stora framsteg. Bland annat införande av gatustensbeläggning, gaturenhållning och gatubelysning. Han införde nya träd, nya sädesslag och gödningsämnen. Listan fortgår: uppfinnare av en berömd amerikansk spis, bildandet av en medborgarbrandkår, hur han är med och grundar den högskola som senare utvecklas till Pennsylvanias universitet. Han var även uppfinnare av åskledare. (även om detta knappt sägs i boken).
Benjamin Frankling - Självbiografi. Klart läsvärd!