söndag 19 maj 2013

Ikea älskar Ryssland, kort bokrecension

IKEA älskar Ryssland: en berättelse om ledarskap, passion och envishet

Författare: Lennart Dahlgren (bl.a. ordförande i Fastighetsbolaget Ruric)

Jag tycker detta var en bra och intressant bok. Jag läste färdigt boken vilket är ett gott betyg!


Ikea älskar Ryssland, av Lennart Dahlgren
Ikea älskar Ryssland, av Lennart Dahlgren



IKEA älskar Ryssland – en berättelse om ledarskap, passion och envishet
av Lennart Dahlgren

Nedan ett utdrag ur boken
//s 20 //
”Ju jävligare, desto bättre
Ett utmärkande drag i IKEA-kulturen är att aldrig vara riktigt nöjd. Det finns ingenting som inte går att förbättra. Företaget drivs framåt //s21 // genom viljan att alltid sträva efter att förbättra och utveckla allting. Inom detta område är Ingvar själv den oöverträffade läromästaren – han ser möjligheter i alla situationer, stora som små, och uttrycker det med sina numera klassiska ord: ”Det mesta är ännu ogjort – underbara framtid.” Denna inställning leder till att man inom företaget söker och ser möjligheter i stället för problem.
Ju svårare situation du har hamnat i, desto större kreativitet måste du använda för att förändra din situation och desto större möjligheter har du att hitta bra lösningar.
Vem vet om det överhuvudtaget hade funnits ett IKEA i dag om inte de svenska möbelhandlarna hade tvingat de svenska leverantörerna att bojkotta företaget. Detta medförde att Ingvar fick söka upp nya inköpsmarknader. Därigenom kunde han erbjuda ännu lägre priser till kunderna. Motgång efter motgång har bara stärkt IKEA.
Detta sätt att tänka och handla är någonting enastående och i grund och botten enkelt. Det skapar ett lugn när man hamnar i svårigheter. Att se möjligheter i svårigheter har varit ett ledmotiv i mitt eget liv. Jag vet inte hur ofta Ingvars ord har ringt i mina öron under Rysslandstiden. ”Ju jävligare det är, desto bättre är det för oss. Om det vore enkelt vore ju alla där.”




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar